Počet poslucháčov PU v novom akademickom roku prekročí hranicu 10 tisíc

02.07.2004 Celý región

V novom akademickom roku 2004/5 by mal počet poslucháčov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove vo všetkých formách štúdia prekročiť historickú hranicu desať t...
V novom akademickom roku 2004/5 by mal počet poslucháčov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove vo všetkých formách štúdia prekročiť historickú hranicu desať tisíc.

Rozhodnutie o prijatí do prvého ročníka dostalo 2572 uchádzačov o štúdium, pričom celkove prihlášky na šesť fakúlt PU podalo 6250 záujemcov. Informovala o tom na tlačovej konferencii 30. júna v Prešove prorektorka PU Zuzana Stanislavová.
Počet poslucháčov PU stále rastie. V prvom akademickom roku existencie PU 1997/8 mala táto verejná vysoká škola 5590 poslucháčov. K 31. decembru 2003 ich bolo už 9289. Z nich 1265 koncom tohto akademického roka opustí PU.
Najväčší záujem nových uchádzačov bol o štúdium odborov psychológia, manažment, sociálna práca, cudzie jazyky (hlavne angličtina), geografia, a to aj v pomere 1 ku 10 a viac. Vo všeobecnosti prevažoval záujem o jednoodborové štúdium neučiteľského zamerania. Veľmi málo bolo záujemcov o štúdium prírodných vied, hlavne matematika a fyzika a vo všeobecnosti rok čo rok klesá záujem o štúdium učiteľstva, pritom ide o rozhodujúcu súčasť súčasného profilu PU. Podľa Stanislavovej treba príčiny vidieť v terajšom spoločenskom statuse učiteľa a v zneistení sociálneho postavenia pedagógov rôznymi zlučovaniami škôl.
PU podala žiadosť o svoju akreditáciu ako celok. Dovedna ide o 180 študijných programov v 50 študijných odboroch. Viac ako polovica z programov sú magisterské, teda pokračovanie prvého stupňa štúdia na VŠ – bakalárskeho.

(jj)
 

Vyberte región